Ředitel NTK ocenil nejdéle registrovaného zákazníka knihovny

V pátek 27. dubna se uskutečnilo setkání ředitele NTK Martina Svobody s panem ing. Jiřím Burešem, který je již 75 let registrovaným zákazníkem NTK a jejích předchůdců. Do tehdejší Knihovny vysokých škol technických, sídlící ve východním křídle Klementina, poprvé zavítal v roce 1943, kdy mu bylo teprve 15 let. Od ředitele Svobody obdržel za dlouholetou věrnost knihovně čestné uznání a jako dárek k jeho devadesátinám, které slaví 30. dubna, dostal časově neomezenou bezplatnou registraci a několik upomínkových předmětů. Při této příležitosti jsme s panem Burešem udělali i krátký rozhovor.

Registrovaným čtenářem tehdy Knihovny vysokých škol technických jste se stal v roce 1943 v 15 letech. Proč jste si vybral právě ji?

Já jsem šel tam, kde jsem se dostal k mašinám, to mě bavilo. Zajímal jsem se už tehdy o techniku a elektrické stroje. Chtěl jsem také po válce studovat vysokou školu, což se mi později podařilo a vystudoval jsem silnoproud na ČVUT.

Co vás do knihovny přivádělo po skončení vysokoškolských studií?

Knihovnu jsem navštěvoval z pracovních důvodů. Byl jsem po škole zaměstnán ve výrobě selenových usměrňovačů, ale k tomuto oboru moc literatury nebylo. Pokud se nějaká kniha našla, tak byla v němčině. V češtině byla dostupná jen Kroczkova kniha Selenové usměrňovače a to bylo vše. Německy jsem uměl, takže mi to nevadilo.

Byla pro vás velká změna přejít v roce 2009 z Klementina do nové budovy NTK?

NTK pro mě byla velká změna. Tohle je taková fabrika, v Klementinu to bylo více soukromé - jen jeden sál. Je vidět, že se tu nyní investuje více peněz, počet knih má úplně jiné rozměry. Zřejmě více spolupracujete s vysokými školami a máte více finančních zdrojů, než jste měli v Klementinu.

Jak se Vám líbí nová budova NTK?

Líbit se mi může, ale hlavní je, jak se líbí vám a jestli slouží k tomu, čemu sloužit má. Jestli máte dost prostoru a dost peněz na údržbu. Důležité také je, abyste měli dost peněz na nákupy knih.

Co vás v knihovně v současnosti nejvíc zajímá?

Teď již jen chodím po novinkách, abych měl přehled, co se děje. Vždycky prošmejdím regál s novými knížkami a zjišťuji, jak se jednotlivé technické obory proměňují oproti minulosti. Půjčil jsem si například anglickou knihu o dronech, o nákupu věcí nebo o technice obalů.

Galerie

Galerie 1
Galerie 2
Galerie 3
Galerie 5
Galerie 6
Galerie 7
Galerie 8
 
 
 
Editor: David Shakhar Poslední změna: 30.4. 2018 13:04