Meření dopadu české vědy a výzkumu

Bibliometrická pracovní skupina NTK analyzuje trendy vědeckého publikování v ČR i v zahraničí. 

Bibliometrická pracovní skupina Národní technické knihovny sleduje nejnovější trendy v zahraničí a snaží se nejen o lepší využití citačních databází. Pomocí citační analýzy a využití kvantitativního srovnání zjišťuje velmi cenné informace o dopadu publikační činnosti české vědy a výzkumu.

Důležitým krokem bylo pořízení zprávy International Comparative Performance of the Czech Republic Research Base 2012, která byla připravena společností Elsevier a kvantitativně porovnává publikační činnost české vědy a výzkumu s vybranými státy za období 2002-2011. Zároveň s tím Národní technická knihovna získala přístup k informacím o publikační činnosti.

Aktivně se podílí na projektu IPN Metodika, který spadá pod Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Hlavním cílem projektu je vytvoření nové metodiky pro hodnocení výsledků a institucí ve výzkumu, vývoji a inovacích České republiky.

Klíčovou činností této skupiny v předešlém roce byla administrace oprav profilů afiliací českých veřejných vysokých škol v citační a bibliografické databázi Scopus. V této databázi mají zákazníci Národní technické knihovny možnost dostat se do profilů jednotlivých výzkumných institucí a následně prohlížet jejich publikační činnost v odborných recenzovaných časopisech. Tyto opravy byly cíleny na sloučení četného výskytu duplicitních afiliací podle jednotlivých univerzit a pomoci tak při orientaci v této publikační činnosti. Ve spolupráci se společností Elsevier a vysokými školami bylo podařilo sloučit celkem 76 chybných profilů.

Pokud řešíte problematiku citačních databází a souvisejících témat, neváhejte a obraťte se na nás. Uvítáme vaše dotazy, podněty či nabídky ke spolupráci na  bibliometrie@techlib.cz.




Kontakt

Jakub Szarzec

 jakub.szarzec@techlib.cz

 +420 232 002 431

Editor: Martin Novák Poslední změna: 27.8. 2014 16:08