V profesionální fabrice je dobře nejen knihám

Rozhovor s představiteli top managementu Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR o spolupráci s Národní technickou knihovnou.

Z Ústavu organické chemie a biochemie (ÚOCHB) je to do Národní technické knihovny co by kamenem dohodil. Budovy spojuje park na Flemingově náměstí a teď mají k sobě ještě blíž. Před pár měsíci jejich reprezentanti podepsali dohodu o spolupráci a společně připravují postupnou integraci obou knihoven.

Sešli jsme se s ředitelem ÚOCHB Dr. Zdeňkem Hostomským a profesorem Martinem Fuskem, který pro ÚOCHB zajišťuje proces „technology transfer“, abychom zjistili, co od spolupráce s NTK očekávají a blíže se seznámili s činností tohoto renomovaného ústavu Akademie věd.


- Jaký byl první impulz pro start spolupráce s Národní technickou knihovnou?

M.F. Nejprve jsme se sešli s rektorem VŠCHT, kde jsme se bavili o tom, jak mohou naše instituce, tj. Ústav organické chemie a biochemie a Vysoká škola chemicko-technologická, spolupracovat. A přišli jsme na to, že jedním z těch integračních bodů by mohla být právě Národní technická knihovna. Dozvěděli jsme se, že dochází k integraci mezi chemickou knihovnou VŠCHT a NTK. To nás zaujalo a o spolupráci jsme se začali zajímat. Pro nás bylo důležité, že NTK je „profesionální fabrika“, která se stará o knihy. A proč budovat kopii toho samého jen pro nás, navíc hned vedle?

- V čem vidíte hlavní výhody této spolupráce?

M.F. Předně chceme zvýšit efektivitu celého procesu a našim vědcům nabídnout profesionální služby. Připadá nám logické udělat v knihovním fondu překryv, a co je zdvojené ponechat v jedné kopii. Myslíme si, že zrychlíme služby, především v oblasti dostupnosti titulů, které nemáme online. Očekáváme i jisté zlevnění ve smyslu personálním. I když ušetřit peníze není hlavním smyslem. Vedle toho se těšíme na nové služby: specializované rešerše, patentové rešerše, pomoc při přeformátování z jednoho časopisu do druhého, pomoc v prezentacích apod.

Z.H. Snad bych ještě zdůraznil společenský aspekt integrace. Krásná budova technické knihovny je mezi naším ústavem a VŠCHT. Zpočátku se možná lidé budou cítit nuceni sem chodit, protože zvyky odcházejí pomalu, ale najednou zjistí, že jsou tady věci, o kterých neměli ani tušení a potkají známé třeba z VŠCHT. Přirozenou cestou dojde k mezilidské komunikaci. Starý model, kdy budujeme vlastní knihovnu, je za námi. Krása je v integraci a v mezilidských vztazích.

- V ÚOCHB se věnujete základnímu výzkumu v oblastech organické chemie, biochemie a příbuzných disciplínách. Jak vnímáte rozdíly v podpoře vědy a výzkumu ze strany státu a ze strany soukromých firem?

M.F. Jsou to dva odlišné subjekty. Úkolem státu je podpora vzdělanosti, kultury a vědy včetně základního výzkumu. Státní peníze jsou vždy omezené. V případě komerčních subjektů získáváme za prodané licence peníze, které nám umožňují dělat věci, které bychom si za státní peníze nejspíš nedovolili. Právě za nestátní peníze teď rekonstruujeme celý areál ÚOCHB.

Z.H. V politické praxi se ukazuje, že jsou tyto dvě entity, tedy státní sektor a soukromé firmy, často montovány do něčeho co jim nepřísluší. Vznikají konsorcia a firmy se vybízejí, aby vkládaly peníze do univerzit. Jenže dobrá firma si hlavně musí hledět, jak se říká „bottom line“, aby uspěla. Ani vláda by neměla zasahovat do ekonomických aktivit a byznysu.

- Říkáte, že základní výzkum je důležitý a bez něj praktické aplikace nejsou možné. Jak rozpoznáte, jaké projekty mají šanci na úspěch?

Z.H. Ve vedení ústavu se snažíme vytvořit podmínky, v tomto případě rozpoznat ve spektru základního výzkumu oblasti, které jsou poměrně blízko k tomu, aby z toho bylo něco praktického. Založili jsme tzv. skupiny cíleného výzkumu, ve světě známé jako „spin-off companies“. My máme to štěstí, že máme peníze z licencí, a tak děláme i „internal spin-offs“. Identifikujeme skupiny, které by se měly věnovat jako hlavní část své práce rozvinutí idejí směrem do komerce a nemusely by se zajímat o granty. Až čas ukáže, jestli tento nápad k něčemu byl. Promluvte s námi za tři až pět let.

- A jaký výzkum z poslední doby má podle vás velkou šanci na komerční úspěch?

Z.H. Máme několik zajímavých projektu, ale konkrétní být nemůžeme. Snad látky na léčbu obezity by mohly být časem užitečné, ale je to běh na dlouho trať.

- Jaký je váš názor na oddělení výuky a výzkumu - systému, kdy budoucí vědci studují na univerzitách a samotný výzkum realizují následně ve vědeckých centrech Akademie věd?

M.F. Myslím, že tento systém funguje dlouho a dobře. A je otázkou, zda ho měnit jen proto, že by to mohlo fungovat jinak. Ty dva světy (tedy věda a vzdělání) spolu v současnosti tak úzce spolupracují, že jakékoli kontradikce jsou zbytečné. V našem případě jsme podepsali memorandum o spolupráce s VŠCHT, 1. lékařskou fakultou UK, Přírodovědeckou fakultou UK. Snažíme se propojovat tyto instituce a pracujeme na tom velmi intenzivně. Vysoké školy se specializují na výuku, ÚOCHB zas na PhD a Post Doc studenty. Nač protiklady? Nechme to, jak to je a vytvořme co nejvíce horizontálních interakcí.


Ústav organické chemie a biochemie AV ČR (ÚOCHB) je výzkumná instituce Akademie věd České republiky, náplní jejíž práce je základní výzkum v oblasti organické chemie, biochemie a v příbuzných disciplínách, převážně orientovaný k aplikacím v lékařství a životním prostředí. Ústav se podílí na vzdělávání na universitní úrovni, vedení diplomových a doktorských prací a je sídlem komise pro obhajoby doktorských disertací v oboru organická a bioorganická chemie. Více informací na www.uochb.cz.

Národní technická knihovna (NTK) je největší a nejstarší knihovna technické literatury v České republice s více než 1,5 miliony svazků. Knihovna nabízí zhruba 1 300 studijních míst, ve studovnách jsou k dispozici vědecké a populárně-naučné časopisy, v budově je bezdrátový internet. Knihovna je důležitým společenským a kulturním centrem. Úzce spolupracuje s okolními vysokými školami a vědeckými institucemi. V moderní ekologické budově v centru dejvického kampusu sídlí od září 2009. Více informací na www.techlib.cz.

Kontakt

Milan Šindelář
milan.sindelar@techlib.cz
232 002 556

Další odkazy


Foto: Stephanie Krueger z NTK v rozhovoru s ředitelem ÚOCHB Dr. Zdeňkem Hostomským a profesorem Martinem Fuskem

Foto: Stephanie Krueger z NTK v rozhovoru s ředitelem ÚOCHB Dr. Zdeňkem Hostomským a profesorem Martinem Fuskem.

Editor: Martin Novák Poslední změna: 23.10. 2018 10:10