Zajišťujeme nepřetržitý online přístup k odborným informacím

Současný trend umístit veškeré informace do virtuálního světa internetu se nevyhýbá ani knihovnám. Národní technická knihovna v loňském roce významně rozšířila nabídku elektronických informačních zdrojů z různých oborů techniky a přírodních věd. Fond NTK se rozrostl o 37 tisíc e-knih, 800 e-časopisů a další specializované online zdroje. 

Nové elektronické knihy

Vedle již tradičně dostupných e-knih od vydavatelů Springer, Wiley a Elsevier jsme v roce 2014 obnovili přístup do kolekce Computers & IT na platformě Ebrary. Tato kolekce obsahuje téměř 26 tisíc titulů z oblasti výpočetní techniky. Vzhledem k tomu, že IT je jeden z nejrychleji se rozvíjejících oborů, který zasahuje do všech oblastí lidské činnosti, je naším dlouhodobým cílem nabízet literaturu z tohoto oboru co nejaktuálnější a jednoduše dostupnou i mimo budovu knihovny.

Novinkou v roce 2015 je otevřený přístupu do cca 11 tisíc titulů elektronických knih na platformě Science Direct prostřednictvím tzv. Evidence Based Selection. V roce 2016 zpřístupníme nejžádanější tituly trvale.

Elektronické knihy dostupné v Národní technické knihovně si můžete prohlížet i prostřednictvím čteček e-knih a tabletů, které jsou k vypůjčení na centrálním pultu v 2. NP. V únoru 2015 jsme tuto nabídku rozšířili o šest tabletů iPad Mini.

Elektronické vs. tištěné časopisy

Ve všech odvětvích vědy a výzkumu je třeba si udržovat přehled o aktuálním dění. Vědci musí sledovat, na čem pracují jejich kolegové ze zahraničí a jaké jsou aktuální trendy v jejich oboru. To vše se odráží v publikační činnosti jednotlivých výzkumníků, především ve vydávaných článcích v časopisech a sbornících z konferencí. V NTK se snažíme přinášet potřebné informace rychle a dostupně, proto postupně upouštíme od předplácení tištěných odborných časopisů a nahrazujeme je jejich elektronickými verzemi.

Od roku 2015 můžete nově přistupovat online např. k prestižním vědeckým časopisům Science a Nature. Vedle již tradičně zařazovaných časopisů předních světových vydavatelů Elsevier, Springer a Wiley jsou pro vás prostřednictvím Národní technické knihovny nově dostupné i publikace vydavatelství Taylor & Francis, od kterého kromě vybraných technických časopisů zpřístupňujeme i kolekci Environment & Agriculture.

Další zajímavou novinkou je pořízení publikací vydavatelství IEEE a IET dostupných na platformě IEEE/IET Electronic Library obsahující téměř třetinu současné světové literatury z oblasti elektrotechniky, komunikací a informatiky. Vedle časopisů zde naleznete i velké množství standardů a tisíce sborníků z konferencí.

Za zmínku stojí též obnovení předplatného časopisů vydavatelství Institute of Physics dostupných prostřednictvím IOPscience či nákup časopisů neziskového vydavatelství Mathematical Sciences Publishers vydávajícího vědecké časopisy se zaměřením na matematiku a příbuzné obory.

Specializované online zdroje

Vedle databází elektronických knih a časopisů NTK čtenářům poskytuje množství specializovaných online zdrojů. Z databází pořízených v loňském roce připomínáme ProQuest Dissertations & Theses Full Text: The Sciences and Engineering Collection, unikátní databázi zpřístupňující záznamy o disertačních a diplomových pracích zaměřené na oblast přírodních věd a techniky z celého světa, nejvíce pak z USA a Kanady. K velmi zajímavým zdrojům patří také nástroj TECHEM COMPASS, který nabízí komplexní informační zdroj pro efektivní práci s texty Nařízení REACH a Nařízení CLP a tvorbu bezpečnostních listů. Dále jsme pořídili dvě databáze aktuálních právních předpisů: Enviprofi zaměřujících se na podnikovou ekologii a ochranu životního prostředí a Techportál pro oblast technického managementu a strojírenství.

Veškeré elektronické zdroje poskytované Národní technickou knihovnou můžete prohledávat na jednom místě prostřednictvím vyhledávač Summon, který je součástí webu NTK jako jedno vyhledávací pole nahoře na stránkách. Přehled dostupných zdrojů naleznete v seznamu elektronických zdrojů. Dále vám nabízíme seznam dostupných e-knih a e-časopisů.

Kontakty

akvizice el. zdrojů
  eiz@techlib.cz
 +420 232 002 572

správa el. zdrojů
  eservices@techlib.cz
 +420 232 002 487

Editor: Poslední změna: 6.3. 2015 02:03