Interaktivní pískoviště v NTK – recyklace v praxi

Zatímco barevné podlahy v NTK věrně kopírují pnutí stropních desek, interaktivní pískoviště, které je od poloviny listopadu v knihovně, v závislosti na zvoleném terénu barevně svítí.

S myšlenkou postavit v knihovně interaktivní pískoviště přišel Petr Holek z IT oddělení NTK. Na internetu našel zajímavé video, které ho inspirovalo k vlastním plánům. S nápadem se pochlubil kolegům z IT oddělení a rozhodli se pískoviště postavit společně. Akci pojali jako vlastní teambuilding. „Jedni měli na starosti zajištění hardwaru, druzí instalovali software. Společně jsme pak pískoviště uvedli do provozu,“ vzpomíná Petr.

Přesvědčit vedení knihovny a projekt realizovat prý těžké nebylo. Záměr skvěle korespondoval s charakterem technické knihovny, navíc vyžadoval minimální finanční investici. „Využili jsme dostupné komponenty: starý projektor z Ballingova sálu, vyřazený koberec ze skladu a dřevěné palety, na kterých přicestovalo nové diskové pole. Kinect nám zapůjčil šéf IT Ondřej Koch,“ vzpomíná Petr a dodává: „Jediné, co jsme koupili, byl písek a netkaná textilie na potažení palet. Celé nás to stálo dvě stě korun.“

Stavba pískoviště trvala dva dny. Provozní a technické detaily řešili kolegové z IT za pochodu. O pískoviště se mimochodem starají dodnes. Každý druhý den kolem něj vysávají a písek kvůli správné vlhkosti pravidelně zalévají. „V pískovišti ho teď máme zhruba sto padesát kilo, dalších padesát je připraveno ve skladu. Sami jsme ho narubali a přepravili z přístavu do knihovny,“  konstatuje suše Petr. Jak dlouho pískoviště v NTK zůstane, netuší. „Nejspíš tak dlouho, dokud to lidi bude bavit. Pak to rozebereme a komponenty znovu použijeme.“

Knihovní DIY tip

Podobných projektů se nemusíte bát. Návodů na stavbu je plný internet. My jsme vycházeli z návodu Olivera Kreylose, který je volně k dispozici zde.

Použité komponenty

  • písek – použili jsme spárovací, uvažovali jsme i o magnetickém - je lepší na údržbu, ale cenově náročnější
  • kinect kamera – zapůjčil kolega z IT
  • dřevěné palety
  • netkaná textilie
  • rám na uchycení projektoru  - vlastní konstrukce (lze použít téměř cokoliv)
  • projektor
  • PC s nainstalovaným softwarem
  • bedna na písek

 

 

Pískoviště najdete v centrální části knihovny, v hale služeb ve 2. NP. 

Editor: Poslední změna: 25.3. 2024 16:03