Šetrné budovy v Národní technické knihovně

Knižní fond k tematice šetrných budov

je specializovaný veřejně přístupný fond odborné literatury v oblasti šetrného stavebnictví, který v letech 2015-2019 ve vzájemné spolupráci vytvářeli Česká rada pro šetrné budovy (CZGBC) a Národní technická knihovna (NTK). Z původních  35 knih z roku 2015 se v roce 2019 fond zvětšil na 151 v hodnotě bezmála 300 000 Kč. Knihy se věnují tematice šetrné výstavby z nejrůznějších úhlů pohledu. Jsou tak cennou inspirací i zdrojem informací pro architekty, investory, developery, studenty příslušných oborů i širokou veřejnost.

„Nejlepším argumentem na české „nejde to“ jako argumentu proti výstavbě šetrných budov jsou případové studie povedených realizací: objektů, které jsou nejen energeticky úsporné, ale mají i zdravé vnitřní prostředí. Právě knihy s řadou případových studií zrealizovaných projektů – od kanceláří až po rodinné a bytové domy – mohou být pro zájemce o vzdělání v tomto oboru tou nejlepší inspirací,“ uvedla Simona Kalvoda, výkonná ředitelka České rady pro šetrné budovy.

„Odborné publikace z oblasti šetrného stavebnictví naleznou zájemci v naší energeticky šetrné budově na řadě míst tak, jak odpovídá jejich tématu: architektura, energetika, stavební inženýrství, stavební materiály a další. Na rozdíl od původní představy kompaktní sbírky na téma šetrného stavebnictví osloví takto uspořádané publikace i řadu těch, kdo původně toto téma nehledali. Těší nás, že tak NTK může přispět k šíření povědomí o potřebě stavět i v České republice ekologicky," dodal ředitel Národní technické knihovny Martin Svoboda.

Po ukončení projektu v roce 2019  na základě kladného hodnocení výsledků projektu plánovalo CZGBC ve spolupráci s NTK a partnery v tvorbě fondu odborné literatury někdy v budoucnu pokračovat a dál ho postupně rozšířovat.

Projekt vytvoření knižního fondu šetrného stavebnictví od začátku podporovali vybrané členské společnosti České rady pro šetrné budovy, poradenská společnost v oblasti environmentálních certifikací budov EkoWATT CZ, dodavatel stavebních materiálů Saint-Gobain Construction Products CZ, architektonické studio Jakub Cigler Architekti, stavební společnost VCES  v neposlední ředě firma  ELAN Interior, dodavatel vybavení kancelářských prostor a společnost  Schneider Electric CZ.

Darované dokumenty můžete nalézt v Katalogu NTK. Při návštěvě NTK si lze knihy na místě prostudovat či bezplatně zapůjčit za podmínek běžného knihovního řádu kdykoli v otevírací době NTK. Další tištěné i elektronické dokumenty k dané problematice nabízíme v Discovery fondu NTK.

Galerie

31.1.-13_1
31.1.-14
31.1.-44
31.1.-43
31.1.-38
31.1.-50
31.1.-81
31.1.-87
31.1.-2
 
 

Ve spolupráci

                

Partneři

Kontakt

Jitka Marhoulová
jitka.marhoulova@techlib.cz
 +420 232 002 409

Editor: Jitka Marhoulová Poslední změna: 26.7. 2023 10:07