Půjčování, prodlužování a vracení

Nezapomeňte, že NTK poskytuje svým uživatelům přístup k široké škále světově relevantního elektronického obsahu. Použijte vyhledávací okno v záhlaví NTK web stránek a/nebo navštivte naši stránku Elektronické zdroje.

Přehled vypůjček a rezervací najdete po přihlášení ve svém čtenářském kontě.

Chcete se seznámit (nejen) s výpůjčními službami či poradit? Požádejte o pomoc knihovníky u pultu nebo se přijďte podívat na to nejlepší z NTK.

Půjčování

Musíte být registrovaným zákazníkem s trvalým nebo přechodným pobytem v České republice.

Vypůjčit si můžete 15 knih na 28 dní s možností opakovaného prodloužení a to až o čtyřnásobek základní výpůjční lhůty. Počet výpůjček a lhůta se však mohou lišit dle vašeho akademického statusu. Pro zjištění vašich možností použijte on-line aplikaci Skupinátor.

Jak si vypůjčit nebo rezervovat knihu

  1. Vyhledejte v katalogu přesné umístění knihy.
  2. Vyzvedněte na příslušném regálu ve volném výběru.
  3. Vypůjčte na samoobslužném zařízení v 1. – 3. NP.

Knihy s červeným puntíkem na hřbetu nebo na obálce jsou určeny jen ke studiu v knihovně.

Rezervovat lze knihy – ze skladu nebo vypůjčené jiným čtenářem – po přihlášení do katalogu.

  • O vyřízení požadavku vás budeme informovat e-mailem, případně SMS, s číselným kódem (např. 50-6).
  • Knihy ze skladu jsou do hodiny připraveny na samoobslužném regálu v sektoru A ve 3. NP, na polici označené zaslaným číselným kódem. První dvojčíslí udává číslo police (např. 50).
  • Stejný číselný kód, jaký jste obdrželi, najdete také na lístku, vloženém ve vámi rezervované knize (50-6).
  • Publikaci je třeba vyzvednout do sedmi dní – poté bude rezervace zrušena. 

Po vyzvednutí z regálu je nutné si publikaci vypůjčit na samoobslužném zařízení. Pokud si knihu nepůjčíte, odložte ji zpět na polici.

  • Knihy ze skladu, které se nepůjčují mimo knihovnu, jsou připraveny ve Studovně časopisů ve 3. NP, kde je můžete studovat do uplynutí běžné výpůjční lhůty.

Půjčujeme také

Časopisy

Poslední dva ročníky časopisů najdete ve Studovně časopisů ve 3. NP. Časopisy jsou určeny pouze ke studiu v knihovně.

Starší ročníky vážeme a umisťujeme do volného výběru. Pro jejich půjčování pak platí stejná pravidla jako pro knihy. Pro zjištění umístění časopisu použijte katalog.

Čtečky e-knih

Můžete si vybrat mezi dotykovou čtečkou Pocket Book Touch, iPadem Mini II, iPadem Mini IV a multimediálním tabletem Kindle Fire. Ve všech je již připraveno několik knih – nabídka pro Pocket Book a Kindle (PDF), nabídka pro iPad Mini (PDF).

Základní výpůjční lhůta je 14 dní s možností prodloužení, poplatek za pozdní vrácení je 20 Kč za každý otevírací den knihovny.

Doplňkový sortiment

Sluchátka, chladicí podložky pod notebook, 8 GB flashdisky, optické myši, power banky, deštníky a hry (karty na kanastu, Dáma & Mlýn, cestovní šachy a létající talíř) si můžete půjčit u centrálního pultu služeb ve 2. NP.

Základní výpůjční lhůta je 14 dní s možností prodloužení, poplatek za pozdní vrácení je 20 Kč za každý otevírací den knihovny.

Prodlužování

Výpůjčky je možné před uplynutím výpůjční doby opakovaně prodlužovat a to až o čtyřnásobek základní výpůjční lhůty, nemá-li na ně jiný čtenář rezervaci.

Pokud výpůjčky potřebujete ještě déle, po čtvrtém prodloužení je můžete u knihovníků vrátit a pak znovu vypůjčit.

Jak prodlužovat

Kdy prodlužovat

Vždy před koncem výpůjční lhůty. Prodloužená lhůta začíná dnem, kdy došlo k prodloužení.

Vracení

Knihy můžete vracet samoobslužně, čtečky a doplňkový sortiment je potřeba vrátit u centrálního pultu služeb ve 2. NP.

Kde vracet knihy a čtečky e-knih

Automatické návratové zařízení (vracečka)– jedno najdete v přízemí poblíž Galerie, druhé za turnikety u pokladny. Je zde možné vytisknout si stvrzenku o vrácení knih.

Bibliobox – je umístěný před vchodem NTK 3 a slouží k vracení knih v době, kdy je knihovna zavřená. Publikace vám bude z konta odečtena následující pracovní den ráno - pokud jsou v tento den poskytovány asistované služby - viz Otevírací doba.

Pokud je vracená jednotka zničená, neúplná nebo poškozená není toto vrácení považováno za řádné i přestože přístroj vrácení potvrdí. Postup viz níže Ztráta nebo poškození publikace.

Publikace je také možné vrátit prostřednictvím pošty – stačí zaslat na adresu knihovny (z konta budou odečteny po doručení).

Čtečky e-knih vracejte u centrálního pultu služeb ve 2. NP v době asistovaných služeb. Zařízení musí být nabité alespoň na 60 %.

Pozdní vracení

Pokuta za pozdě vrácenou publikaci je 2 Kč za každý otevírací den knihovny. U čteček a power bank je to 20 Kč za den (viz Ceník).

V otevíracích hodinách knihovny je pokuta automaticky uhrazena z vašeho finančního konta. Není-li na kontě dostatečný zůstatek, je třeba jej navýšit vložením hotovosti na pokladně v 1. NP nebo on-line platbou.

Dokud není dluh vyrovnán a knihy vráceny, nemůžete si půjčovat další položky.

Ztráta nebo poškození publikace

Poškozené publikace prosím nezkoušejte opravit sami (např. lepicí páskou). Škodu nebo ztrátu nahlaste prostřednictvím on-line formuláře, který najdete po přihlášení v záložce "Můj účet". Poplatky za náhradu se liší podle způsobené škody a typu položky. Odpovědný pracovník s vámi následně domluví, jak nejlépe situaci řešit. Další výklad najdete v Knihovním řádu.

Vracení knih do biblioboxu

7 dní v týdnu, 24 hodin denně

Kontakt

 info@techlib.cz
‌ 232 002 535

Galerie

Regál rezervace 1
Regál rezervace 2
Selfcheck 1
Selfcheck 2
Selfcheck 3
vracečka 1
vracečka 2
vracečka 3
Bibliobox

Důležité odkazy

Dobít finanční konto platební kartouDobít finanční konto platební kartou

Editor: Jana Orlová Poslední změna: 8.2. 2024 08:02