Vyhledávání ve zdrojích NTK

NTK poskytuje svým uživatelům přístup k široké škále elektronických i tištěných zdrojů. Pro vyhledávání lze použít několik nástrojů, tipy na jejich použivání naleznete v tomto návodu. Pokud narazíte při vyhledávání na problémy, kontaktujete nás na info@techlib.cz. Využít můžete také návod Jak efektivně vyhledávat nebo si s námi domluvit  konzultaci. Pro bližších informace o zdrojích ke konkrétním oborům využijte naše Průvodce oborem.

Pro přístup k elektronickým zdrojů je třeba mít registraci.

Pro vyhledávání a přístup ke zdrojům NTK lze použít několik způsobů – hlavní vyhledávací okno (Vyhledávač NTK) a odkazy na další nástroje najdete v záhlaví webových stránek NTK. Podrobnější informace o tom, jak tyto nástroje používat, najdete na dalších záložkách tohoto návodu. K vyhledání elektronických zdrojů můžete použít také Google Scholar (nastaveni).

Pro přístup z domova je nutné se přihlásit k účtu NTK.

Elektronické zdroje

Tištěné materiály

  • Vyhledávač NTK
    • vyhledávání jak v tištěných, tak elektronických zdrojích NTK

  • Katalog
    • tištěné zdroje – umístění, dostupnost

  • Mapa fondu
    • rozdělení oborů v jednotlivých patrech

Pro přístup k elektronickým zdrojům NTK je třeba se přihlásit k účtu NTK. (vpravo nahoře „Můj účet“) 

Vyhledávač NTK

Přes hlavní vyhledávací okno v záhlaví webových stránek NTK dohledáte jak tištěné materiály, tak většinu elektronických knih a časopisů.

Vyhledávač NTK podporuje používání operátorů (např. AND, OR, NOT, *). Pro upřesnění vyhledávacího dotazu můžete také použít filtry nalevo nebo „Pokročilé vyhledávání“.

Filtering results

U tištěných materiálů najdete v záznamu kromě jiného i informaci o jejich umístění. Pro zjištění aktuální dostupnosti klikněte na název dokumentu a potom na možnost vpravo „V katalogu“ – více o dostupnosti tištěných dokumentů.

Pro přístup k plnému textu elektronického dokumentu klikněte na jeho název nebo na odkaz „Plný text online“ v záznamu dokumentu.

  • Pokud nejste přihlášeni, nebo v interní síti své instituce, vyberte instituci a preferovanou databázi.
  • Pro přihlášení použijte přihlašovací údaje vybrané instituce.
Full

Při procházení výsledků ve Vyhledávači NTK si všímejte, v jakých databázích je uloženo nejvíce dokumentů relevantních pro vaše téma. Pro přesnější výsledky pak můžete vyhledávat přímo v konkrétní databázi nebo časopise.

Katalog

Prostřednictvím katalogu se nejsnadněji dostanete k informacím o dostupnosti a umístění tištěných dokumentů. Také zde můžete objednávat publikace se skladu a nebo rezervovat ty, které jsou právě vypůjčené.

Vyhledávat můžete prostřednictvím kličových slov, autorských údajů, ISBN nebo použít „Pokročilé vyhledávání“. Katalog NTK podporuje používání operátorů (např. AND, OR, NOT, *).

Výsledky vyhledávání můžete omezit prostřednictvím filtrů napravo. Pro kontrolu aktuální dostupnosti nebo objednání/rezervaci titulu, otevřete jeho záznam.

Katalog



Volný výběr, k vypůjčení

Publikace je dostupná k vypůjčení, vyhledejte (sloupec „Umístění“) a vypůjčte si ji.

Volný výběr, k vypůjčení 

Vypůjčeno do: 13.03.2021

Publikace je právě vypůjčena, můžete si ji rezervovat, až bude dostupná, dáme vám vědět.

Volný výběr, nepůjčuje se

Publikaci najdete uvnitř knihovny (sloupec „Umístění“), nelze vypůjčit mimo budovu knihovny.

Sklad, k vypůjčení

Publikace je ve skladu, můžete si ji objednat přes „Požadavek“, až bude připravena k vyzvednutí, dáme vám vědět.

Sklad, k vypůjčení 

Vypůjčeno do: 13.03.2021

Publikace je právě vypůjčena, můžete si ji rezervovat, až bude dostupná, dáme vám vědět.

Sklad, nepůjčuje se

Na publikaci můžete zadat „Požadavek“ a poté ji studovat ve Studovně časopisů.

Sklad, nepůjčuje se 

Vypůjčeno do: 13.03.2021

Publikace je právě vypůjčena, najdete ji ve Studovně časopisů, nebo si ji můžete rezervovat, až bude dostupná, dáme vám vědět.

Jen pro VŠCHT, nepůjčuje se

Publikace je umístěna v některém z ústavů VŠCHT. V případě zájmu kontaktujte pracovníka meziknihovních služeb VŠCHT telefonicky 232 002 571 nebo mailem mvs@vscht.cz.

Trvale vypůjčeno

Publikace je trvale zapůjčena pracovníkovi některého z ústavů VŠCHT nebo ÚOCHB (viz „Dílčí knihovna“ a „Umístění“) a nelze ji vypůjčit běžným způsobem. V případě zájmu kontaktujte pracovníka meziknihovních služeb VŠCHT (232 002 571, mvs@vscht.cz.) nebo ÚOCHB (232 002 434, mvs@uochb.cas.cz).

Prezenčně – vzácný tisk

Publikace je dostupná pouze pro studium v Badatelně historického fondu. Knihu si můžete objednat („Požadavek“) a my ji tam připravíme.

Prezenčně – starý tisk

Publikace je dostupná pouze pro studium v Badatelně historického fondu. Knihu si můžete objednat („Požadavek“) a my ji tam připravíme.

Pravděp. ztráta 

Objednáno

Ve zpracování

Soudní vymáhání

V opravě

Dlouhodobá oprava

Ztráta

Ve vazbě

Obsahová prověrka

Publikace je v tuto chvíli nedostupná.


Tištěné materiály jsou v regálech řazeny podle systému LCC (Library of Congress Classification). Díky tomu by měly všechny publikace se stejným tématem být na jednom místě (některé publikace je ale třeba objednat ze skladu). K lokalizaci konkrétního oboru v regálech NTK můžete využít Mapu fondu.


Pro přístup k elektronickým zdrojům NTK je třeba se přihlásit k účtu NTK. (vpravo nahoře „Můj účet“)

e-zdroje

Odkazy na nejpoužívanější e-zdroje (databáze), ke kterým se dostanete prostřednictvím NTK, jsou k dispozici přímo z úvodní stránky v části „Top zdroje“.

Na kompletní seznam všech e-zdrojů (databází) dostupných uživatelům NTK se nejrychleji dostanete prostřednictvím odkazu „e-zdroje“ pod hlavním vyhledávacím oknem. Zdroje jsou tu řazeny abecedně a je možné je filtrovat pomocí oboru, jazyka nebo typu obsahu. U každého zdroje najdete pod odkazem „Popis“ informace ohledně daného e-zdroje a jakou jeho část předplatné NTK zahrnuje. Do databáze se dostanete přes tlačítko „via NTK“. U volně dostupných databází využijte odkaz „Volné“.

Elektronické zdroje

Knihy/články z jiné knihovny

Knihy (i další dokumenty nebo kopie jejich částí) z jiné knihovny v ČR či zahraničí si registrovaní zákazníci mohou objednat prostřednictvím meziknihovní výpůjční služby. Stačí vyplnit formulář:

Podívejte se, zda tuto službu nabízí knihovna vaší univerzity. Studenti a zaměstnanci mají často výhodnější podmínky, například na VŠCHT a ČVUT.

Návrh k zakoupení

Pokud vám nějaká kniha ve fondu chybí, můžete ji navrhnout k zakoupení.

Díla nedostupná na trhu

Registrovaní uživatelé NTK mají přístup ke službě Díla nedostupná na trhu (součást Národní digitální knihovny, provozuje Národní knihovna ČR). Tato služba nabízí plné texty dokumentů vydaných na území ČR, které nejsou dostupné na trhu a které jsou chráněné autorským zákonem.

Videonávody

Jak najít plné texty článků a e-knih


Jak najít tištěné knihy a časopisy


Kontakt

info@techlib.cz
232 002 535

Rychlé odkazy

 

 

Editor: Edita Jindráková Poslední změna: 25.8. 2023 15:08