AFO warm-up v Kampusu Dejvice

Ochutnávku filmů, které se promítají na známém olomouckém festivalu AFO (Academia Film Olomouc) a atmosféru festivalu, mohou diváci zažít ve dnech 20. – 22. února 2018 v Kampusu Dejvice.

AFO Warm-up potěší všechny příznivce známého festivalu populárně-vědeckých filmů, jehož 53. ročník pořádá od 24. do 29. dubna Univerzita Palackého v Olomouci a hlavním tématem budou závislosti. Pražskému publiku se představí některé úspěšné filmy minulých ročníků festivalu, stejně jako nové filmy, které se pro AFO chystají letos.Kromě filmů se diváci mohou těšit na besedy s odborníky, multimediální performanci v atriu Stavební fakulty ČVUT nebo aktivity ve stáncích, třeba brýle s virtuální realitou. Dopolední filmy jsou určené především pro základní a střední školy, odpolední program široké veřejnosti. Filmy jsou v originálním znění s českými titulky. Generálním partnerem festivalu Academia Film Olomouc je společnost innogy. AFO warm-up je podpořen grantem Velvyslanectví USA v Praze.

Program a anotace

Před NTK

18.45

Slavnostní rozsvícení instalace PETotem

Instalace PETotem vytvořená Simonem Kernem původně pro plzeňský festival Blik Blik. Před NTK bude k vidění až do 20. 3. Nechte se fascinovat proudy světla, které stoupají od základny až k nebi.

Atrium Stavební fakulty ČVUT

19.30

Divadelní představení PET(m)use

PET(m)use je projekt, který spojuje hudebníky a architekty do jednoho experimentálního tvůrčího týmu. Společně vytvářejí multimediální koncert, který s důrazem na hudebnost a abstrakci spojuje zvukové i vizuální prvky. Hudba v podání ženského vokálního souboru ve spojení s barevnou proměnlivou scénou vytvořenou ze speciálních PET lahví vytváří jedinečný celek na pomezí hudby, divadla a multimediálních umění.

Ballingův sál NTK

9.30 Promítání pro školy

Registrace škol přes formulář

Přežívám :) Mozek teenagerů (52 min)

Kapacita i možnosti lidského mozku se během staletí neustále zvyšují. Za posledních 300 000 let se velikost tohoto orgánu zvětšila o celých 50 %, a to zejména díky vývoji během „teenagerských“ let. Dokument představuje důvody pro dospělé těžko pochopitelného vzpurného chování dospívajících a zároveň dokazuje, že právě v pubertálním věku dochází k největšímu vývoji v mozku, bez něhož by člověk jako takový nedosáhl dnešní intelektuální úrovně. Struktura lidského mozku odhaluje stále nová tajemství, ve spojení s tělesnými i psychickými změnami během dospívání je Přežívám:) Mozek teenagerů inspirativním a zároveň vtipným pohledem do dané tematiky. Film s titulky.

11.00 Promítání pro školy

Registrace škol přes formulář

Jednou nohou v absolutnu. Vpřed! (26 minut)

Elektromobilita, hybridní pohony, stavba a závody elektroformulí. Film sleduje celý postup vzniku elektroformule a zkoumá budoucnost spalovacích motorů ve vztahu k elektromobilitě a hybridním pohonům. Automobil, jehož základní koncepce posledních sto let nedoznala podstatné změny, je stále nejdůležitější dopravní prostředek současnosti. Automobilový průmysl jde i nadále cestou inovativních zlepšení. Ty ovšem mají stejný základ. Nacházíme se v době čekání na změnu, kterou je odklon od zatím zcela dominantních spalovacích motorů? Jednou nohou v absolutnu. Stroje nás vidí. (26 minut) Dnes už se běžně setkáváme s aplikacemi nejrůznějších druhů dohledu a kontrol, které dokáží identifikovat člověka podle fotografie na internetu, přečíst SPZ aut, rozpoznat, zda zaměstnanci řádně pracují, nebo pohlídat ropovod pomocí dronů. Film zkoumá podstatu strojového myšlení, mluvení, čtení a vnímání. Jak v praxi vypadá, když se stroje učí vidět a myslet „za nás“?

14.30

Jednou nohou v absolutnu, Druhou nohou na hraně (26 minut)

Odpovědnost vědce, etické hranice vědeckého bádání: Mohou být objevy z oblasti přírodních nebo technických věd podřízeny etickým kritériím? Film zkoumá na příkladu velmi rozvinutého a špičkového vojenského výzkumu na FEL ČVUT v Praze možnosti a povahu spolupráce akademické sféry s tou armádní, jejímž primárním směřováním rozhodně nebývá rozvoj společnosti nebo dokonce její blaho…

Jednou nohou v absolutnu, Bytosti a aparáty (26 minut)

V čem se liší vnímání stroje a člověka? Film popisuje lidské a strojové vnímání přirozeného a virtuálního světa na příkladech výzkumů probíhajících na špičkovém polyfunkčním pracovišti ČVUT INSTITUTU INTERMÉDIÍ, které je platformou pro spolupráci technických a uměleckých oborů. Film nahlíží též do interaktivní laboratoře CAVE, sloužící pro výzkumy virtuální reality. Hudbu k filmu „zkomponoval“ sám počítač.

16.30

Jednou nohou v absolutnu, Blackout (26 minut)

Jsme připraveni na blackout? Naše civilizace je na elektřině téměř absolutně závislá, bez ní se v několika dnech propadá do chaosu. Lze tuto závislosti vyřešit technickými prostředky a zabránit tak případnému rozpadu společenských struktur, nebo musí spolu s technickým rozvojem dojít i ke změně mentálního nastavení celé společnosti? Offline is the New Luxury Být online po celou dobu a všude. Zní to skvěle, ale má to své nevýhody. Jak se digitální sítě uzavírají, existuje stále méně míst, kde bychom měli být opravdu jen sami. Být offline se stává luxusem. Kde můžete být offline?

Offline is the New Luxury (46 minut)

Být online po celou dobu a všude. Zní to skvěle, ale má to své nevýhody. Jak se digitální sítě uzavírají, existuje stále méně míst, kde bychom měli být opravdu jen sami. Být offline se stává luxusem. Kde můžete být offline?

19.00

Budoucnost práce a smrti (88 minut)

Mnoho činností za nás brzy zastanou inteligentní stroje a předpokládá se, že nenahraditelnými prozatím zůstanou spíše kreativní obory. Co budou dělat lidé, jejiž práci nahradí stroj? Lidská nesmrtelnost nemusí navždy zůstat pouhým tématem science fiction. Provokativní, ale přitom realistický snímek o důsledcích rozvoje technologií.

Ballingův sál NTK

9.30 Promítání pro školy

Registrace škol přes formulář

Přežívám :) Mozek teenagerů (52 min)

11.00 Promítání pro školy

Registrace škol přes formulář

Jednou nohou v absolutnu. Vpřed! (26 minut)

Jednou nohou v absolutnu. Stroje nás vidí. (26 minut)

14.00

Brouci - Malí supehrdinové přírody (52 minut)

Je hmyz jen otravný? Zamyslete se znovu. Tento vizuálně ohromující vědecký dokument ukazuje, jak nám tito mrňaví géniové dovedou pomoci vyřešit některé z největších problémů vědy a techniky – umí stavět lehčí a pevnější stavby, vypěstovat transplantační tkáň či hubit bakterie odolné proti mnoha různým lékům. Je načase, abychom se pozorněji podívali na to, proč je hmyz tak úspěšný

15.30

Zajatci bílého boha (52 minut)

Dramatický dokument o malém horském etniku, který byl zpracován podle skutečné události.Český výzkumník Tomáš strávil v thajských a laoských horách téměř dva roky, aby se za každou cenu dopátral příčin křivd a násilí, která jsou na Akhajích a jejich dětech páchána. Domorodý horský národ Akha žijící na území zlatého trojúhelníku se absurdně stává obětí rozvojových programů západních civilizací.

17.00

Before the Flood - Co s námi bude? (95 minut)

National Geographic přináší strhující dokument v režii Fishera Stevense. Ústřední postavou snímku je herec a posel míru při OSN Leonardo DiCaprio, který odkrývá alarmující svědectví o současných problémech spojených s klimatickými změnami a hledá řešení, jak předejít fatálním dopadům na náš budoucí život.

18.45

Kde končí paměť (52 minut)

Dokument řeší nekompromisní otázky týkající se zálohování naší existence a paměti, ze které budeme moci lovit i po dalších minimálně 300 letech. Technologický vývoj paměťových médií se s příchodem internetu velmi zrychlil, celých 90 % objemu všech dat bylo vytvořených za poslední dva roky. Sami víme, že některé zálohování už tolik nejede. Kdo si dnes vzpomene na disketu nebo VHS?

Whispers of String Theory (24 minut)

Teorie strun je v současnosti jedním z nejambicióznějších a nejelegantnějších matematicko-fyzikálních modelů fungování našeho vesmíru. Pro mnoho lidí je ale také něčím na úrovni magie a za hranicí uchopitelnosti. Film Ekateriny Eremenko dodává složitému a pro laiky často vzdálenému bádání lidskou tvář a zavádí nás na prestižní konferenci s účastí de facto všech vědců, kteří v rámci teorie strun něco znamenají. Elegantním stylem natáčení a rozhovorů odhaluje krásu vědy i nezanedbatelnou estetiku matematiky či fyziky.

 
 
 

Kontakt

Romana Vylitová
  romana.vylitova@kampusdejvice.cz
  232 002 585

Vstup zdarma

Partneři

Editor: David Shakhar Poslední změna: 15.2. 2018 16:02