Kapitalismus a Stará škola kapitalismu

Kdy: 13. 12. 2011 ve 18.30 a 20.00
Režie (Kapitalismus): Alexandru Solomon
Režie (Stará škola kapitalismu): Želmir Žilnik
Trailer: http://bit.ly/1i7MJPj
Více informací: www.artcam.cz

Optimismus, který postkomunistické země zažívaly na cestě do svobodné Evropy, je pryč. Potýkáme se nejen s následky současných potíží světové a evropské ekonomiky, ale i s jakýmsi post-transformačním syndromem, kdy si nejsme jistí, jestli se věci neměly dít trochu jinak, a zda jsme za stav věcí okolo nás skutečně odpovědní my a nebo ti „druzí“.

To jsou témata, která český dokument příliš nereflektuje, a když už ano, dělá to hravou formou, aby kritičnost nepřevážila nad zábavností bizarních situací a osudů. Inspirací pro uchopení těchto témat z kritické pozice nám nabízejí současní balkánští autoři. Ne snad, že by jejich tvorba, ovlivněná levicovým myšlenkovým milieu, podněcovala k návratu do „šťastných časů reálného socialismu“. Obrací se ale ke každodennímu životu, na který nejvíce doléhá realita globálního kapitalismu.

Kapitalismus – naše vylepšená receptura

Transformace je téma, kterým se postkomunistické země zaobírají už přes dvacet let. Jak byla úspěšná? Jak se majetek „lidu“ povedlo smysluplně navrátit původním majitelům či nalézt pro něj majitele nové? Režisér Solomon sleduje ve filmu jak ty nejbohatší rumunské podnikatele, tak obyčejné lidi a snaží se zachytit, jakým způsobem se jeho země přerodila z reálného socialismu do tržní ekonomiky, a jakou cenu za to zaplatila.

Stará škola kapitalismu

Jediný semi-fikční film ve výběru je zároveň filmem formálně nejradikálnějším. Zachycuje fiktivní příběh vzpoury dělníků, kteří se rozhodnou řešit svou tíživou sociální situaci únosem a vydíráním skupiny podnikatelů. Film je však natočen s neherci, a prolíná se s dokumentárními záběry odborářských a anarchistických demonstrací. Formát docu-dramatu pomáhá Žilnikovi k tomu, aby proti sobě postavil vlastníky, dělníky a intelektuály-revolucionáře a ukázal, jak moc se současné sociální třídění liší od doby, z níž vzešel reálný socialismus a skutečná bolševická revoluce.

NTKino logo

Kontakt

Tereza Velíková

Redaktorka audiovizuálních obsahů

 tereza.velikova@techlib.cz

+ 420 232 002 507

Kde, kdy, kolik?

Ballingův sál, každý měsíc ve 20.00, 60 Kč

Archiv filmů

Partneři

Artcam logo ArtMap logojlbjlt.net logo

Editor: Poslední změna: 20.3. 2014 15:03