Pásmo krátkých filmů z kolekce Life Sciences Film Festivalu

Vychytralé rostliny, 19.00 – 20.00, 21.30 – 22.30

Šťavnatá výprava do světa přírody, kde se s nejnovější vědou a veselým přístupem podíváme, jak se chovají rostliny. Na cestě z pouště ve Velké pánvi až po kanadské pobřežní deštné pralesy nás vědec J.C. Cahill zavede do skutečného "tajného světa rostlin" a odhalí nám úchvatný svět pulsující aktivity, kde rostliny komunikují, spolupracují a někdy i rozpoutají válku

Blok krátkých filmů, 20.00 – 21.30, 22.30 – 24.00

Global Hawk Technologies
Pobřežní projekt
Autonomní modulární sensory

Vojenské technologie byly vždy předmětem nejvyššího utajení. Americké ministerstvo obrany však zahájilo projekt UARC, tedy projekt spolupráce jednotlivých armádních složek s různými univerzitami, jehož cílem je využití vybraných armádních technologií pro civilní účely. Příkladem je například spolupráce NASA s Univerzitou v Santa Cruz. Armádní technologie tak nacházejí překvapivé civilní aplikace.

Nano Ty
Zvláštním světem nanovědy nás provede Stephen Fry. Film byl natočen ve spolupráci s Centrem nanovědy při Univerzitě v Cambridge a objeví se v něm vědci věnující se nejnovějším objevům v nanosvětě, od nanočástic, jež dokáží ničit rakovinové buňky v mozku, až po elektroniku, která se dá natahovat.

Rostlinami k lékům
Film představuje unikátní způsob pěstování léčiv, který rozvíjí německá firma Aachen. PHARMA PLANTA je celoevropský vědecký projekt, financovaný Evropskou komisí, v jehož rámci se vyvíjejí metody velkovýroby léčiv prostřednictvím genetického materiálu, který vědci vkládají do rostlin.

Vyberte si venkovskou alternativu!
Už od dětství snila Anne, že bude farmařit. Se svým partnerem Remim sebrali odvahu a založili malou farmu na sklizeň lesního ovoce deset minut od nejbližší silnice vysoko ve francouzských horách.

Německo: Zemědělská obec Heggelbach
Většina dnešních farem investuje do specializace a čím dál větší rozlohu obdělává čím dál méně lidí. Komunita zemědělců v Heggelbachu na jihu Německa si vybrala jinou cestu, cestu rozmanitosti. Dokáže uživit šest rodin, zaměstnance a praktikanty.


Irsko: Zemědělství v Irsku
Zemědělcem bez půdy? Rašte! Darragh Flyn (27) založil farmu Živé potraviny od šťastné hrušky před čtyřmi lety v roce 2009. Dnes pěstuje mladou pšenici a různé druhy klíčků, například fazolí, slunečnice, cizrny, řeřichy, pórku. Darragh nám ukáže, jak je i bez půdy možné založit udržitelný zemědělský podnik. Stačí pár nákladních kontejnerů z druhé ruky a můžete začít!

Nizozemí: Tuinderij de Stroom
Tuinderij De Stroom je zeleninová biofarma na malé vsi v Holandsku. Patří třem mladým ženám, které dokázaly, že je stále možné založit farmu s nízkou počáteční finanční investicí.

Dánsko: Ask Rasmussen
Ask Rasmussen (27) pomalu přebírá Kiselgården od svých rodičů. Kiselgården patří mezi nejstarší biodynamické farmy v Dánsku. Ask pěstuje mnoho různých druhů zeleniny a dodává ji do restaurací s michelinovskými hvězdičkami, jako jsou například NoMa a Geranium.

Editor: Martin Novák Poslední změna: 8.6. 2015 15:06