Filmová premiéra

Český žurnál: Pět zrození

Dokumentární film, Česko, 2015, 52 min

Kdy:  9. listopadu 2015 ve 20.15
Kde:
Ballingův sál NTK
Vstup:
zdarma 

Do zákulisí porodnice v pražské vinohradské nemocnici nahlíží autorský dokument z cyklu Český žurnál. Během své dvanáctidenní přítomnosti se filmovému štábu podařilo přiblížit k pěti různým okamžikům zrození a skrze perspektivy novopečených rodičů, lékařů a porodních asistentek zachytit odlišné přístupy k zvládání porodní situace.

„Když mě Česká televize s Filipem Remundou a Vítem Klusákem oslovili s tím, jestli chci natočit hodinový film z cyklu Český žurnál na nějaké společenské aktuální téma, rozhodla jsem se na příkladu jedné porodnice ukázat, jak funguje české porodnictví. Samozřejmě že jsou porodnice ‚lepší‘ a ‚horší‘, ale myslím si, že většina věcí, která se objevuje v našem filmu je jakýmsi standardem. Do natáčení jsem nevstupovala a priori s kritickým přístupem, chtěla jsem jen pozorovat, co se při běžném provozu ve větší porodnici děje. Co mě ohromilo při natáčení nejvíce, je neustálá separace členů rodiny, ke které dochází zcela běžně, a naprosto neintimní prostředí, ve kterém ženy rodí. Ve filmu tak můžete vidět scénu, kdy při porodu uklízečky uklízejí vedle rodičky a ženám jsou odnášena miminka hned po porodu a hodinu musí ležet na takzvané výhřevné dečce,“ říká o natáčení Erika Hníková a dodává: „Abychom zůstali co nejvíce fér, podařilo se nám v průběhu dvanácti natáčecích dní přiblížit se k pěti porodům a právě tolik má film kapitol. Každý porod, jedna kapitola. Všech pět příběhů má v sobě nějaký motiv odloučení: otec čekající na chodbě neví kde je jeho právě narozené miminko a ani ho nenapadne, aby se šel zeptat; právě narozené děti hned po porodech odnášení na takzvaná výhřevná lůžka, přičemž současné porodnictví je založené na takzvané zlaté hodince, kdy má právě narozené dítě hodinu po porodu zůstat u matky, nejen z psychologických ale i zdravotních důvodů. Je to film o nevyhovujících podmínkách v české porodnici, které se od sedmdesátých let minulého století příliš nezměnily, ale také o naší pasivitě. Přála bych si, aby se po televizní premiéře začalo právě o těchto podmínkách hovořit.“

Český žurnál
Série autorských dokumentárních filmů, které nepublicisticky reflektují vybrané kauzy, se vrací k zásadním událostem minulého roku. Filmoví dokumentaristé se v tomto osobitém konceptu chápou témat a událostí nepokrytě autorským a osobním pohledem, polemicky, v překvapivých souvislostech a filmově vytříbeným jazykem. Třetí série Českého žurnálu odstartuje na ČT2 ve čtvrtek 12. listopadu ve 20:00 filmem Pět zrození režisérky Eriky Hníkové, následovat bude Matrix AB, portrét politika Andreje Babiše v režii Víta Klusáka, snímek Ubytovny Tomáše Kratochvíla, příběh z ukrajinského konfliktu Blízký daleký východ Filipa Remundy a film Sametoví hrdinové, pojednávající o našich vojácích v Afganistánu v režii Filipa Remundy a Víta Klusáka.

režie: Erika Hníková
kamera: Lukáš Hyksa
střih: Jana Vlčková
dramaturgie: Jana Hádková
kreativní producent ČT: Petr Kubica, Česká televize

Po promítání následuje beseda s režisérkou Erikou Hníkovou.
Debatu moderuje Ivona Novomestská Remundová.

VSTUPNÉ ZDARMA

Logo NTKino

Kontakt

Tamara Moyzes
tamara.moyzesova@techlib.cz
 
232 002 507

Kde

Ballingův sál
Národní technická knihovna
Technická 6
Praha 6

Vstup zdarma

Editor: Poslední změna: 1.12. 2015 10:12