Vzdálený přístup k elektronickým informačním zdrojům

Registrovaní uživatelé NTK (vyjma právnických osob a zákaznických skupin M a V) mohou přistupovat k elektronickým informačním zdrojům (EIZ) poskytovaným knihovnou i mimo budovu NTK, a to z jakéhokoliv zařízení připojeného k internetu.

Z webových stránek NTK

Z jiných stránek


Přístup z webových stránek NTK

Pokud chcete k elektronickým zdrojů přistoupit z webových stránek NTK, přihlašte se prostřednictvím tlačítka Tlacitko Muj ucet v pravém horním rohu stránky.

Jednotné přihlášení

Dokumenty vyhledejte prostřednictvím některého z nástrojů zmíněných výše (Vyhledávač NTK, Seznam elektronických zdrojů, ...).

Po žádosti o přístup ke konkrétnímu dokumentu můžete být vyzváni k volbě instituce, prostřednictvím které chcete k elektronickému zdroji přistoupit. Zvolte instituci a pokud už nejste přihlášeni, nebo v interní síti vybrané instituce, přihlašte se.

Výběr instituce

Příhlášení – instituce


Přihlášení z konkrétního elektronického zdroje (databáze)

Další možností vzdáleného přístupu je přihlášení přímo z konkrétního zdroje (databáze).

  • Na webu vybraného zdroje najděte Log in / Sign in, dále institucionální přihlášení / Shibboleth a vyberte NTK ze seznamu institucí. Přihlásit se můžete pomocí svého jména a hesla z NTK.
  • Je možné, že před přihlášením budou vyžadovány další údaje, které jsou nutné pro správnou identifikaci uživatele. Pro Národní technickou knihovnu platí následující:

    Region (group): eduID.cz (Czech academic identity federation)
    Institution: National Library of Technology

Tento způsob přihlášení (přes Shibboleth) podporují pouze vybrané zdroje zpřístupňované NTK, obvykle se jedná o velké zahraniční databáze.

Vzdálený přístup k EIZ zajišťuje systém EZproxy, který pro autentizaci uživatelů využívá systém federace identit Shibboleth.



Editor: Edita Jindráková Poslední změna: 25.8. 2023 08:08