E-knihy

Přečtěte si nejnovější vědecké poznatky v adekvátním technickém provedení! Máme pro Vás tisíce e-knih, které si můžete obstarat z pohodlí domova v kteroukoli denní či noční hodinu. Netrhají se, takřka nic neváží a magickým Ctrl+F můžete přejít rovnou k tomu, co vás zajímá. Na své si přijdou zejména studenti technických a přírodovědných oborů, ostatním však máme také co nabídnout. Aby pro vás bylo vyhledávání a používání našich e-knih co nejsnazší, připravili jsme vám pár návodů a tipů. Pokud si ani přesto nebudete vědět rady, dejte nám vědět a my vám rádi pomůžeme.

Jak najít e-knihy

Na stránkách NTK se můžete k elektronickým knihám dostat třemi různými způsoby. Ve všech případech je nutná registrace v knihovně a znalost přihlašovacích údajů.

Najdi e-knihu

  • Vyhledavač Najdi e-knihu představuje nástroj pro vyhledávání elektronických knih, které má NTK k dispozici. Najdete jej na domovské stránce NTK, těsně pod hlavním vyhledávacím oknem.
     

     
  • V tomto vyhledávači můžete procházet jednotlivé zdroje elektronických knih zadáním konkrétního názvu, ISBN nebo klíčového slova do vyhledávacího řádku. Hledat lze také podle jména autora nebo si vybrat z nabídky poskytovatele.


     

Vyhledávací systém knihovny

  • Po otevření domovské stránky knihovny se vpravo nahoře přihlásíte ke svému účtu. Poté zadáte do hlavního vyhledávacího okna klíčové slovo, název knihy, obor nebo jméno autora, které chcete vyhledat a stisknete enter.
     

     
  • Výsledky je třeba zúžit pomocí omezení v levém panelu. Vyberte možnost "ebook Full Text Online" nebo současně zaškrtněte filtry "Plný text online" a "Kniha/eBook". Všechny takto zobrazené výsledky jsou elektronické knihy z vybrané oblasti, které je možné číst online.

E-zdroje

  • E-zdroje představují abecední seznam všech databází, které má NTK k dispozici. Některé z těchto databází nabízejí přístup k plnotextovým elektronickým knihám. Pro přístup do e-zdrojů se můžete opět vrátit na naši domovskou stránku, kde se těsně pod hlavním vyhledávacím oknem nachází odkaz.
     
  • Seznam všech e-zdrojů omezíte tak, aby výsledky odkazovaly pouze k databázím, v nichž je možné nalézt elektronické knihy. V kategorii "Typ zdroje" proto zaškrtnete možnost "Plnotextová databáze" a v kategorii "Typ obsahu" možnost "E-knihy". Tímto způsobem opět snížíte počet prohledávaných databází. Prostřednictvím modrého tlačítka „via NTK“ se dostanete do jednotlivých databází. Knihy můžete vyhledávat přímo v nich.
     

Jak stáhnout a číst e-knihy

E-knihy jsou určeny pro čtení online nebo offline na počítačích nebo speciálních čtecích zařízeních.

E-knihy jsou dostupné v několika formátech a možnost zobrazovat knihu v daném formátu závisí na parametrech vašeho čtecího zařízení. Ve většině předplácených i volně dostupných zdrojích je k dispozici formát PDF, který lze číst na všech čtečkách. Pokud však potřebujete jiný formát, lze jej převést pomocí online nástrojů nebo speciálních programů.

Jak stáhnout e-knihu ?

Pokud chcete mít knihu k dispozici i v offline režimu, je potřeba ji do čtecího zařízení stáhnout. V případě, že je dle podmínek dané databáze možné knihu stáhnout, hledejte na stránkách příslušné databáze u záznamu požadované e-knihy tlačítko DOWNLOAD, ikonu PDF, popřípadě tlačítko FREE/OPEN ACCESS.

Vzhledem k tomu, že každá databáze má jiné rozhraní, je třeba počítat s tím, že postup pro stažení se u jednotlivých elektronických zdrojů bude lišit. Některé databáze vyžadují instalaci speciálního softwaru pro stahování jejich knih (např. ProQuest Ebook Central). Pro ilustraci si prohlédněte printscreen postupu stažení e-knihy z databáze OAPEN:

Jak převést formát ?

Existuje několik možností, jak provést konverzi formátu elektronických knih. Lze je převést přímo online ve webovém prohlížeči, či pomocí speciálních programů. Na internetu je dostupná řada freeware konvertorů, jejichž instalace zabere jen pár minut. Níže naleznete příklady některých z nich.

Online konverze

CloudConvert

Online freeware konvertor, který podporuje cca 30 druhů formátů pro elektronické čtečky.

Online-convert

Umožňuje konverzi do devíti různých druhů formátů elektronických knih. Maximální povolená velikost souboru ke konverzi bez registrace je 100 MB.

Speciální programy

Calibre eBook

Software pro konverzi e-knih ke stažení zdarma. Je určen pro OS Linux, Mac a Windows. Formáty lze převádět přímo do podoby pro konkrétní čtecí zařízení. Program nevyžaduje instalaci.

Hamster Free eBook converter

Další oblíbený freeware konvertor pro všechny textové formáty a mobilní zařízení. Je určen pro OS Windows a vyžaduje instalaci.


 

Demand Driven Acquisition (DDA)

Prostřednictvím databází ProQuest EBook Central a EBSCO eBooks máte nyní možnost, navrhnout nákup vybraných e-knih dostupných na těchto platformách. Vybírat můžete z tisíců titulů napříč různými obory, a to jak v anglickém, tak i v českém jazyce.

Jak postupovat - EBSCO ebooks

Návrh na zakoupení e-knihy může provést prostřednictvím platformy EBSCO každý registrovaný uživatel NTK.

K automatickému nákupu e-knihy dochází v momentě, prohlíží-li si uživatel titul alespoň 10 minut a dojde-li během této doby k otočení několika stran. Není tedy nutné vyplňovat žádný formulář.

  • Přihlaste se svými uživatelskými údaji (jméno + heslo) v pravém horním rohu na webových stránkách NTK.
  • Přejděte do databáze EBSCO ebooks - odkaz najdete na stránce e-zdroje (proklik na stránku se nachází pod hlavním vyhledávacím oknem).
  • Publikace vyhledávejte přes hlavní vyhledávací okno databáze. Pro konkrétnější požadavky nebo zúžení výběru je k dispozici i pokročilé vyhledávání. (Jazyk lze změnit v záložce "Jazyky" v pravém horním rohu obrazovky.)
  • Po otevření záznamu e-knihy, vyberte možnost "Plný text PDF". Pokud budete e-knihou listovat a  prohlížet si ji alespoň 10 minut, dojde k jejímu automatickému nákupu.

Jak postupovat - ProQuest EBook Central

Stejně jako v případě platformy EBSCO může také na ProQuest EBook Central návrh na zakoupení e-knihy provést každý registrovaný uživatel NTK.

  • Přihlaste se svými uživatelskými údaji (jméno + heslo) v pravém horním rohu na webových stránkách NTK.
  • Přejděte do databáze ProQuest EBook Central - odkaz najdete buď na hlavní stránce www.techlib.cz v sekci "Top zdroje", nebo na stránce e-zdroje (proklik na stránku se nachází pod hlavním vyhledávacím oknem).
  • Publikace vyhledávejte přes hlavní vyhledávací okno databáze, pro konkrétnější požadavky nebo zúžení výběru je k dispozici i pokročilé vyhledávání. (Jazyk lze změnit v záložce "Nastavení" v pravém horním rohu obrazovky.)

  • Tituly v seznamu výsledků, které jsou popsány řádkem "Dostupné na vyžádání", je možné navrhnout k zakoupení.

  • Tyto e-knihy jsou Vám k dispozici ke čtení online po dobu pěti minut, abyste se mohli rozhodnout, zda chcete návrh k zakoupení skutečně zaslat.

  • Pakliže jste usoudili, že by e-kniha neměla chybět ve fondu NTK, klikněte na tlačítko "Požadavek". Následně se objeví vyskakovací okno s pokyny, podle kterých postupujte dále. Kliknutím na tlačítko pokračovat se dostanete na formulář, kde je potřeba vyplnit všechna povinná pole.

  • Takto odeslaný návrh k nákupu putuje na akviziční oddělení knihovny, které rozhodne, zda se nákup uskuteční.

Původní autor: V. Krásová

Editor: Jana Ivanegová Poslední změna: 4.8. 2022 13:08