ODILE DECQ

Horizons


Termín výstavy

3. 8. - 10. 9. 2018

Kde

Galerie NTK

Doprovodný program

Přednáška Odile Decq
6. 9. od 17.00
Ballingův sál

 


O výstavě

Téměř celý srpen až do 10. září je v prostorách Galerie NTK ke zhlédnutí minimalistická a nepopisná instalace francouzské architektky Odile Decq. V přízemí galerie na atypických stolech jejího autorství speciálně připravených pro tuto výstavní příležitost servíruje malou 3D ochutnávku svých devíti projektů, a to vše je doplněno světly značky Luceplan (Miláno, Itálie), které navrhla pro tohoto prestižního výrobce osvětlení. Vše propojuje a vysvětluje její krátký text, přesněji báseň situována na černé podlaze přízemí a kterou napsala pro prezentaci svých prací v České republice. V patře galerie je téma rozvinuto šířeji prostřednictvím řady fotografií vystavovaných objektů a svého druhu projekcí jejich architektonických detailů. Ochoz patra galerie cíleně nabízí návštěvníkovi pohodlné čtení textů básně ve dvou jazykových verzích, jak česky, tak anglický.

Odile Decq (narozena 18. července 1955 v Lavalu, Francie) je mezinárodně uznávaná a často oceňována architektka, urbanistka a akademická pedagožka.

Je zastánkyni neústupného postoje v rámci hledání řešení a už její raná tvorba byla oceněna Zlatým lvem Bienále architektury v Benátkách v roce 1996. Originalita její tvorby zahrnuje nejen pozoruhodný tvůrčí rukopis, objevné postoje a neúnavný proces hledání, práce Odile Decq lze především popsat jako materializaci univerzálního prostoru, který v sobě zahrnuje jak urbanistické plánování, architekturu, design a umění. Její multidisciplinární přístup byl mimo jiné oceněn v roce 2016 „Jane Drew Prize“, v roce 2017 získala mezinárodní ocenění společnosti Architizer Lifetime Achievement Award.

Od roku 1992 Odile Decq taky působila jako profesorka v École Spéciale d'Architecture v Paříži, v roce 2007 byla pověřena vedením katedry architektury. Odešla v roce 2012 a následně vybudovala a založila svou vlastní školu, Institut Confluence for Innovation and Creative Strategie in Architecture, v Lyonu.

Kurátoři

Tadeáš Goryczka, Jaroslav Němec / Kabinet architektury

 

Archiv výstav

Kurátor galerie

Milan Mikuláštík
  milan.mikulastik@techlib.cz
  773 653 825

Otevírací doba

út – ne 10—18

 


Otevírací doba

út – ne 10—18


Otevírací doba

út – ne 10—18

Editor: Milan Mikuláštík Poslední změna: 29.1. 2021 02:01