Nástroje na pomoc při psaní práce v cizím jazyce

Psaní závěrečné práce může být občas oříškem, zvlášť, když píšete práci v cizím jazyce. Níže naleznete popis několika nástrojů, které vám mohou s psaním závěrečné práce či odborného textu pomoci. Tyto nástroje jsou za pomoci umělé inteligence trénované na stylově podobných textech z volně dostupných odborných zdrojů a nabízí relevantní návrhy na úpravu.

Níže uvedené nástroje navrhují relevantní úpravy textu na základě jiných volně dostupných textů. Mohou tedy pomoci například s gramatikou a stylistikou, ale ne s uspořádáním myšlenek a celkovou strukturou textu nebo práce. Pokud se potýkáte s problémy v tomto ohledu nebo máte jiné dotazy, neváhejte využít našich konzultací.

Grammarly

Grammarly kontroluje různé typy textů v anglickém jazyce, upozorňuje na kontextové, pravopisné a gramatické chyby a zároveň vysvětluje gramatická pravidla a nabízené možnosti. Intuitivní uživatelské rozhraní se hodí nejenom pro odborníky ale i pro méně zkušené uživatele. Grammarly je možné používat i ve zpoplatněné premium verzi, která nabízí důkladnější kontrolu textu a také kontrolu plagiátorství.

Writefull

Writefull je nástrojem více zaměřeným na kontrolu odborných akademických textů v angličtině. Opravuje gramatiku, interpunkci, pravopis a stylistiku. Volně dostupné jsou online verze Writefull - Writefull for Overleaf, Writefull Revise, desktopová verze Writefull for Word a také widgety, které vám pomohou například s přeformulováním textu anebo generováním nadpisu. Pro náročnější uživatele nabízí Writefull placenou verzi Writefull Premium, pro instituce potom Writefull Cite.

Co vám ještě může při psaní pomoct?

Online slovníky: Glosbe (největší online slovník, podporuje všechny jazyky světa), Linguee (nabízí kontextový překlad slov a frází), Oxford Dictionary, Longman Dictionary, Lingea

 

 

 

 

Editor: Lenka Chladová Poslední změna: 8.11. 2023 11:11