Vyhledávání s AI nástroji

V tomto návodu naleznete přehled několika z široké nabídky AI nástrojů, které poskytují nové možnosti v oblasti vyhledávání akademických informací a práce s nimi. V současnosti tyto nástroje sice nelze považovat za plně spolehlivé, nicméně vývoj v oblasti AISE (artificial intelligence science and engineering) je velmi rychlý. Současně vyvolává mnoho otázek souvisejících s etikou (i akademickou) a personalizovaným sběrem dat uživatelů.

Níže naleznete výběr vyhledávačů na bázi AI, které Vám mohou usnadnit orientaci ve vědecké literatuře.

Jako při práci s tradičními nástroji je vhodné k výsledkům vyhledávání přistupovat kriticky a ideálně je ověřit dalším způsobem. Pokud byste se rádi poradili, jak přistupovat k výsledkům vyhledávání, neváhejte si domluvit konzultaci.

Vyhledávání položením otázky

SciSpace

Na základě položené otázky či klíčových slov (a operátorů) vyhledá funkce Literature Review seznam zdrojů. U každého vygeneruje shrnutí a na základě pěti nejrelevantnějších zkompiluje krátký text k tématu. Nástroj má i další funkce mimo vyhledávání literatury.

Elicit

Elicit čerpá z databáze Semantic Scholar. Jako SciSpace se pokouší najít nejrelevantnější zdroje a tak odpovědět na položenou otázku, obdobným způsobem také shrne v nich obsažený text. Vyhledávání za pomocí klíčových slov a operátorů místo pokládání otázek ale vede k méně přesným výsledkům.

Nástroje k mapování literatury

Research Rabbit

Tento nástroj prohledává databáze Semantic Scholar či PubMed a nabízí zdroje na základě článků, které jste vložili do sbírky (collection). Research Rabbit zmapuje propojení mezi zvolenými publikacemi a doporučí další podobné výsledky výzkumu v dané oblasti, a nabídne také seznam relevantních autorů. Sbírky je možné sdílet a položky v nich anotovat.

Litmaps

Litmaps využívá Semantic Scholar a volně přístupná metadata z Crossref a OpenAlex. Funkce Seed vytvoří pro konkrétní článek mapu citací a referencí. Discover propojí více publikací zároveň a vyhledá další podobné zdroje. Map/Visualize vytvoří graf na základě stáří článků a počtu citací. Vizualizace lze upravovat myší, exportovat nebo sdílet. Další funkce jsou dostupné ve zpoplatněné verzi Litmaps Pro.

Inciteful

Inciteful prohledává více databází, aby zmapoval propojení mezi zvolenými články. Funkce Paper Discovery umožní vytvořit sbírku a navrhne podobné zdroje. Výsledky můžete zpřesnit použitím filtrů či klíčových slov (tato možnost je v Litmaps zpoplatněna). Funkce Literature Connector propojí dvě libovolně zvolené publikace podle jejich citací.

Nástroje se zaměřením na citace

Scite_

Scite_ se primárně zaměřuje na to, jak byl daný zdroj citován, a čerpá z mnoha databází. U zvolené publikace roztřídí její citace podle toho, zda se jedná o neutrální zmínku, podpoření, či zpochybnění nějaké její části, příp. o autocitaci. Pro lepší orientaci je rovněž zobrazuje v kontextu okolních vět. Upozorní také, pokud došlo k dodatečným opravám či stažení článku po publikaci. Nabízí doplněk do prohlížeče a má zabudovaného vlastního chatbota. Scite_ je z velké části zpoplatněný.

 

 

 

 

AI chatboti generují text podle vašeho zadání. Stojí na velkých jazykových modelech (LLMs) a většinou prohledávají internet. Mějte na paměti, že občas „halucinují" (tzn. podají špatnou informaci) a obecně fungují nejlépe v angličtině.

Nedoporučujeme spoléhat na správnost informací v odpovědích vygenerovaných chatbotem. V ideálním případě si přečtěte a citujte přímo zdroj, na který se chatbot odkazuje (např. odborný článek). Pokud se rozhodnete přebrat text vygenerovaný chatbotem, ověřte si, že tím neporušíte pravidla své instituce, především s ohledem na plagiátorství a citování. Pro více informací neváhejte využít našich konzultací.

Perplexity AI

Tento nástroj odpoví na vaše zadání prohledáním internetu a následně vygeneruje text s odkazy na zdroje. Navrhne také související otázky, které můžeme dále položit. Funkce Copilot, využívající velký jazykový model GPT-4 od OpenAI, umožní zpřesnění odpovědí, zdarma ji ale lze použít pouze omezeně. K dispozici je také mobilní aplikace.

Microsoft Copilot

Dříve Bing Chat. Tento produkt od Microsoftu funguje jako rozšíření do vyhledávače Bing. Je postaven na jazykovém modelu GPT-4 a odpovědi generuje na základě zdrojů, které vyhledává na internetu a na něž se odkáže. Vybrat si můžeme ze tří dostupných módů: kreativní, vyvážený a přesný, z nichž pro vyhledávání informací doporučujeme ten třetí. Uživatel má denně nárok na omezené množství odpovědí a konverzací.

Gemini

Dříve Bard. Produkt Googlu stojící na jeho vlastním jazykovém modelu PaLM 2 (v minulosti na modelu LaMDA), který byl plně zpřístupněn jako poslední ze zde uvedených chatbotů, a to v létě 2023. Prohledává internet, ale neodkazuje se na zdroje. Bard je integrovaný s dalšími Google produkty, takže lze odpověď jedním kliknutím exportovat a uložit na Google Drive či odeslat jako text z gmailového účtu.

ChatGPT

AI chatbot od OpenAI, dostupný buď zdarma na bázi méně vyvinutého modelu GPT-3.5 (od podzimu 2022) nebo v rámci placeného balíčku Plus s pokročilejším modelem GPT-4. ChatGPT čerpá z informací dostupných ve své databázi, aktuální do roku 2021 v rámci bezplatné verze a do roku 2023 u verze placené. V té druhé je nyní také možné vyhledávat na internetu.

 

 

 

Zde uvedené nástroje shrnou konkrétní text a vygenerují odpovědi na otázky.

Využití textových analyzátorů může ušetřit čas, v současnosti je ale vhodné tyto AI nástroje považovat spíše za orientační. Pokud byste rádi konzultovali, jak efektivně číst odborné texty, neváhejte se na nás obrátit.

SciSpace

Vedle shrnutí daného textu či jeho části funkce Copilot také vysvětlí (parafrázuje) libovolnou sekci a vyhledá doplňující zdroje. SciSpace čte pdf soubory či články volně dostupné na internetu, které vyhledá na základě klíčových slov či otázky. K dispozici je také doplněk do prohlížeče. SciSpace lze využít i pro další účely.

ChatPDF

ChatPDF poskytuje srhnutí jakéhokoliv textu, který nahrajete jako pdf, nebo volně přístupného článku (dohledaného přes URL). Odpoví na otázky na základě daného obsahu a vygeneruje další dotazy. Tento textový analyzátor využívá stejný jazykový model jako ChatGPT. Bez účtu ChatPDF Plus má uživatel nárok pouze na tři úkony denně.

Humata

Humata shrne jakýkoliv nahraný text a podle jeho obsahu vygeneruje odpovědi na položené otázky, včetně navržení dodatečných dotazů. Barevně také zvýrazní relevantní pasáže a poskytne čísla stránek s hyperlinky. Limit použití bezplatné verze je omezen na šedesát stran.

 

 

 

Zde naleznete výběr nástrojů, jež u daného textu provedou analýzu a pokusí se určit, zda byl vygenerován AI nástrojem (především chatbotem). Většina z nich prozatím umožňuje pouze analýzu anglického textu. Ten lze zpravidla buď přímo vložit do online rozhraní nebo nahrát jako soubor.

Výsledky jsou pouze přibližné a mohou se u jednotlivých nástrojů lišit. Neváhejte se na nás obrátit, pokud byste se na cokoliv rádi zeptali.

SciSpace Academic AI Detector

Nástroj detekuje především chatboty na bázi modelů GPT-3.5 a GPT-4 a AI nástroj na psaní Jasper. Umožňuje uživateli rozlišit mezi odborným a neodborným textem. SciSpace u každé věty rozhodne, zda byla vygenerována za využití AI, a následně udělí percentuální i slovní hodnocení textu jako celku. Zpracuje maximálně 1 000 slov v rámci jednoho úkonu.

GPTZero

GPTZero je trénován na různých typech dat tak, aby rozpoznal chatbota Bard a nástroje na bázi jazykových modelů GPT nebo LLaMA (Meta). V procentech i slovně uvádí, zda byl text vygenerován AI nástrojem, napsán člověkem, či jde o kombinaci obojího. Zdarma nástroj zpracuje mazimálně 5 000 znaků v rámci jednoho úkonu. Soubory pdf je možné nahrát až tři najednou. K dispozici je doplněk do prohlížeče a v rámci placené verze také detekce plagiátorství.

GPTKit

GPTKit detekuje ChatGPT a určuje, nakolik byl text napsán člověkem („real“) či AI nástrojem („fake“), škála tedy funguje obráceně než např. u SciSpace či GPTZero. V rámci volně dostupné verze GPTKit umožní až pět analýz za minutu (v rámci každé pak zpracuje maximálně 2 048 znaků).

Winston AI

Winston AI je možné využít k analýze textu v angličtině, francouzštině či španělštině. Rozpoznává chatbota Bard, nástroje na bázi jazykových modelů GPT a další. Výsledky uvádí v procentech a jako GPTKit určuje autenticitu (míru lidské práce). Zdarma je možné vložit celkem 2 000 slov, poté je k dispozici pouze zpoplatněná verze (která nabízí i detekci plagiátorství).

 

 

 

Editor: Klára Witzany Hutková Poslední změna: 12.2. 2024 10:02